PF České pojišťovny zdvojnásobil letos zisk na 557 mil. Kč

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Penzijnímu fondu České pojišťovny (PFČP), který je s 1,17 milionu účastníků největším v Česku, stoupl v pololetí zisk meziročně o 116 procent na 557 milionů Kč. Fond to dnes sdělil ČTK. Všem tuzemským penzijním fondům v pololetí stoupl zisk o 1,3 miliardy korun na 2,3 miliardy Kč. Na penzi si na konci června spořilo 4,54 milionu lidí.

Objem aktiv PFČP stoupl do konce června o 12 procent na 52,2 miliardy korun. "Růst na globálních kapitálových trzích pokračuje a pozitivně ovlivňuje naše investiční portfolio. Vyšší zisk by měl být také příslibem kvalitního zhodnocení klientských vkladů," uvedl generální ředitel a předseda představenstva PFČP Tomáš Matoušek.

Vyšší zisk penzijních fondů lze přisuzovat rostoucím výnosům z finančních operací, především pak výnosům vyplývajícím z úrokových příjmů z držených dluhopisů, upozornil analytik společnosti AWD ČR Lukáš Buřík. Svoji roli podle něj sehrál i pokles úrokových sazeb, což zvýšilo atraktivitu, a tedy i ceny dluhopisů.

PFČP je součástí Generali PPF Holdingu, který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva přes 14 miliard eur a poskytuje v regionu služby deseti milionům klientů. Generali PPF Holding je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK