VERZE 2-Německý růst ve 2.kvartále táhly vývozy a spotřeba

24.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Růst HDP, vývozů, nejsilnější od znovusjednocení...

...Německa

* Spotřebitelské výdaje vzrostly poprvé za rok

* Investice stále poměrně nízké oproti předkrizovým úrovním

* Ekonomové čekají v H2 zpomalení, ale stále robustní růst

(přidává komentář ekonoma, souvislosti)

BERLÍNěmecká ekonomika ve druhém čtvrtletí expandovala nejrychlejším tempem od znovusjednocení země díky návratu k růstu spotřebitelských výdajů a silným vývozům, potvrdily v úterý oficiální údaje.

Německý HDP ve druhém kvartále vzrostl o 2,2 procenta, zatímco vývozy oproti předchozím třem měsícům stouply o 8,2 procenta, rovněž nejvíce od znovusjednocení země před dvěma desetiletími, když německé společnosti těžily ze zotavení mnoha obchodních partnerů.

Oživení se nicméně jevilo široce založené, když spotřebitelské výdaje mezikvartálně vzrostly poprvé od druhého čtvrtletí loňského roku, a to o 0,6 procenta.

"Vidíme růst ve velmi širokém spektru. K růstu zjevně přispěla domácí poptávka, a ten tak nebyl založen pouze na vlivu zásob, jak tomu bylo v minulosti," řekl Jörg Lüschow z WestLB.

"Pokud ve druhém pololetí oslabí zahraniční poptávka, mohla by růst táhnout soukromá spotřeba." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Pro grafický rozklad německého HDP za 2.kvartál klikněte na http://r.reuters.com/wyq76n ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Největší evropská ekonomika se díky tempu růstu ve druhém čtvrtletí vzdálila ostatním zemím eurozóny. Francouzská vláda minulý týden snížila prognózu růstu pro příští rok na 2 procenta. [ID:nLDE67J16B]

"Není pochyb o tom, že růst zpomalí," řekl o Německu Carsten Brzeski, ekonom z ING Financial Markets.

"Nicméně fundamenty jsou nastaveny tak, aby motor růstu hladce běžel."

"Plné knihy objednávek, silná podnikatelská důvěra, působivý výkon trhu práce a první známky oživení soukromé spotřeby, to vše je dobrým znamením pro slabší, ale solidní růst ve druhém pololetí," dodal.

Stavebnictví, jež se zotavilo z tuhé zimy, v období od dubna do června přispělo k HDP 0,5 procentního bodu.

Zahraniční obchod a hrubé kapitálové investice přidaly k HDP 0,8 procentního bodu, uvedl Spolkový statistický úřad, jenž poskytl rozklad kvartálních údajů, které poprvé oznámil 13.srpna.

"Nicméně je třeba mít v patrnosti, že zejména hrubé kapitálové investice jsou po dvouciferných propadech z období ekonomické krize stále na poměrně nízké úrovni," uvedl statistický úřad.

Silný výkon ve druhém čtvrtletí vedl minulý týden německou centrální banku ke zvýšení prognózy celoročního růstu na 3 procenta z dřívějších 2 procent. [ID:nLDE67I1CW]

Síla německé ekonomiky se odráží ve výkonu jejích předních společností. Ze 30 společností indexu německých blue chips DAX jich 23 za druhý kvartál oznámilo zisk nad odhady trhu, přičemž 12 zvedlo své prognózy.

(Reportéři: Paul Carrel, Dave Graham; Přeložil: Tomáš Doležel)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK