Evropské burzy klesají pod tíhou komodit, dolů, bank

24.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské burzy v úterý klesaly na měsíční minimum v obavách z udržitelnosti ekonomického zotavení, které zasáhly zejména akcie producentů...

...komodit.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:30 oslaboval o 1,2 procenta na 1023,8 bodu, když předtím klesl až na 1021,26 bodu, nejnižší úroveň od 22.července. V předchozí seanci index stoupl o 0,7 procenta, podpořen čilou aktivitou v oblasti fúzí a akvizic.

Pesimistický výhled pro globální ekonomiku kalí také vyhlídky na poptávku po komoditách. Akcie jejich producentů se v úterý řadily mezi nejztrátovější tituly.

Ceny ropy, které navíc tíží nečekaně vysoké zásoby a silnější dolar, klesly na sedmitýdenní minimum poblíž 72 dolarů za barel <CLc1>.

Akcie společností Total <TOTF.PA>, ENI <ENI.MI>, Statoil <STL.OL> a BP <BP.L> oslabovaly o 1,2 až 2,8 procenta.

Chilská důlní společnost Antofagasta <ANTO.L> ztrácela 2,6 procenta poté, co snížila celoroční cíl produkce, třebaže za první pololetí podle očekávání vykázala dvojnásobný zisk na akcii díky vyšší produkci a oživení cen.

Při celkovém poklesu trhu oslaboval také výrazně zastoupený bankovní sektor. Akcie Lloyds <LLOY.L>, Royal Bank of Scotland <RBS.L> či UniCredit <CRDI.MI> ztrácely 2,2 až 2,5 procenta.

Analytici uvedli, že trh bude pozorně sledovat údaje o prodejích domů ve Spojených státech, jež vyjdou v 16:00 SELČ.

"Pokud budou dnešní údaje z amerického trhu s bydlením slabé, mohly by stáhnout trh ještě níž," řekl Justin Urquhart Stewart ze společnosti Seven Investment Management.

"Při nízkých objemech trh reaguje na každičkou zprávu, a příští ekonomická zpráva by mohla být špatná. Zprávy o fúzích a akvizicích měly disproporční vliv."

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK