Forint dnes vede kurzy středoevropských měn dolů

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. srpna (ČTK) - Maďarský forint dnes vůči euru oslabil o další více než jedno procento a dostal se až k 286 HUF/EUR, než ztráty mírně korigoval. Klesají ale i měny dalších středoevropských zemí včetně České republiky. Měnám obecně vadí horší nálada na globálních trzích, kde znovu narůstá averze k riziku.

Forint spadl až na 286,20 HUF/EUR, zatímco v pondělí zavíral na 282,20 HUF. Na rozdíl od dalších regionálních měn forint částečně doplácí i na pondělní komentář maďarské centrální banky, která uvedla, že ekonomika se bude z problémů vzpamatovávat pomaleji.

"Když jsme překročili hranici 285 forintů, na 286 už to bylo raketovou rychlostí," poznamenal jeden z makléřů, jehož cituje agentura Reuters. "Přímým důvodem je pondělní komentář centrální banky, který byl z hlediska dalšího vývoje fiskální politiky nejasný," dodal. Banka totiž také uvedla, že inflace bude v příštích dvou letech asi vyšší, než očekávala.

Kolem poledne se kurz forintu trochu vzpamatoval a prodával se za zhruba 285,60 HUF/EUR. Česká koruna ztrácela asi 0,3 procenta a vůči euru se prodávala v kurzu kolem 24,85 CZK/EUR. Polský zlotý se ale ztrátám vyhnul, jeho kurz nepatrně zpevnil a pohyboval se kolem 4,01 PLN/EUR.

Maďarsko nedávno odmítlo pomoc Mezinárodního měnového fondu, která byla podmíněna řadou úsporných opatření, a z nynějších hospodářských problémů chce jít vlastní cestou. Maďarsko podle analytiků sice může bez MMF uspět, většinou ale sázejí na to, že Budapešť situaci nezvládne a nakonec bude muset sáhnout k razantním úsporám, jak MMF původně žádal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK