Na Šumavě bylo vytěženo o třetinu více napadených stromů než loni

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vimperk 24. srpna (ČTK) - V Národním parku Šumava už bylo vytěženo zhruba 204.000 metrů krychlových stromů napadených kůrovcem. Loni ve stejném období to bylo o třetinu méně. Dalších zhruba 43.000 metrů krychlových je třeba zpracovat. Nejvíce napadaného dřeva je evidováno v oblasti Prášily a Srní, kde se lesníci snaží co nejdříve zastavit gradaci lýkožrouta, řekl dnes ČTK mluvčí kalamitního štábu Národního parku a CHKO Šumava Petr Kahuda.

"Stále ještě probíhá letní rojení kůrovce, které bylo přerušeno chladnějším deštivým počasím. Předpokládáme ale, že k dalšímu napadení stromů kůrovce ještě letos dojde," poznamenal. Nedokázal odhadnout, jak se situace vyvine a jaké množství stromů kůrovci napadnou. Správa letos ale plánuje vytěžit rekordních až 500.000 metrů kubických napadeného dřeva, loni to bylo 299.000.

Kůrovci v srpnu ve vyšších polohách vylétnou a napadnou nové stromy, kde založí další generaci. Ta podle Kahudy v drtivé většině další generaci nezaloží a přezimuje ve stromech nebo se stromy podaří zpracovat. Lapače a lapáky v lesích stále jsou. Nyní se vyměňují feromonové zásobníky, lapače se přenášejí na vhodnější místa nebo se přidávají nové lapáky tam, kde je to třeba, doplnil Kahuda.

Týdně lesníci zpracují tisíce kubických metrů dřeva, v lesích parku se pohybují stovky dělníků, odhaduje Kahuda. Práci jim ztížil déšť, který podmáčel terén a mechanizace tam mohla být jen s obtížemi.

V bezzásahových zónách parku, kterých je 30 procent z celkové rozlohy lesa a stromy se zde netěží, bylo podle Kahudy napadeno asi 100.000 metrů krychlových dřeva. To je ve srovnání s minulým rokem méně. Ve srovnatelném období bylo v této oblasti napadeno ke 200.000 metrů krychlových dřeva, za celý rok to bylo celkem 300.000 metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK