JATO: Prodej aut v Evropě v červenci klesl o 17,4 procenta

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v červenci meziročně propadl o 17,4 procenta kvůli ukončování programů šrotovného. Uvedla to výzkumná skupina JATO na svých internetových stránkách. V období od ledna do července tak prodej automobilů v Evropě meziročně klesl o 1,5 procenta. Jedničkou na evropském automobilovém trhu podle JATO zůstala německá automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto.

Evropské sdružení výrobců automobilů ACEA minulý měsíc uvedlo, že prodej automobilů v Evropské unii se v červnu snížil o 6,9 procenta na 1,34 milionu vozů. Údaje za červenec sdružení zatím nezveřejnilo.

Celosvětová poptávka po automobilech byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí. Velká část evropských zemí se proto rozhodla podpořit prodej zavedením šrotovného. Tyto programy již ale v některých státech skončily a v dalších jsou postupně utlumovány.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates před časem předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 milionu vozů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK