Polská vláda bude o prodeji energetiky Enea jednat s pěti zájemci

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 24. srpna (ČTK) - O prodeji státního podílu v polské elektrárenské společnosti Enea bude polská vláda jednat s pěti ze šesti zájemců. Bez dalších podrobností to dnes oznámilo ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti. Mezi zájemci o 51procentní podíl ve firmě Enea byl podle polských médií i český Energetický a průmyslový holding (EPH) nebo Slovenské elektrárne.

Podle pondělního vydání deníku Rzeczpospolita mají největší šanci získat třetí největší elektrárenskou společnost v Polsku francouzské firmy EDF a GDF Suez, protože jsou za Eneu schopny nabídnout nejvyšší částku. Její cena se odhaduje na čtyři až pět miliard zlotých (24,8 miliardy až asi 31 miliardy korun).

Privatizace poznaňské společnosti Enea a gdaňské firmy Energa je jádrem letošního privatizačního plánu polské vlády. O prodeji Energy polská vláda bude jednat s EPH a PGE, největší elektrárenskou skupinou v Polsku. Ta podle médií za Energu nabídla okolo sedmi miliard zlotých, EPH jen o něco méně. Polská vláda chce letos z privatizace získat 25 miliard zlotých, zatím se jí tento plán podařilo splnit asi z poloviny.

Kromě EPH, společnosti Slovenské elektrárne a dvojice francouzských firem chtěla státní podíl ve společnosti Enea koupit také španělská Iberdrola a polský magnát Jan Kulczyk. Slovenské elektrárne vlastní italský Enel.

Enea má asi 15procentní podíl na prodeji elektrické energie v Polsku.

hab dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK