Japonský jen dosáhl mnohaletých maxim vůči dolaru a euru

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. srpna (ČTK) - Japonský jen se vyšplhal na 15leté maximum vůči dolaru a devítileté maximum vůči euru. Japonská měna těží z obav ohledně vývoje světové ekonomiky, protože je investory považována za bezpečné útočiště. Podobně je na tom švýcarský frank, který se vůči euru vyšplhal až na nové rekordní maximum.

Kolem 17:00 SELČ jednotná evropská měna vůči jenu klesla o 1,2 procenta na 106,37 JPY. Předtím se propadla až na 105,44 JPY, nejníže od listopadu 2001. Dolar vůči jenu klesl o zhruba 1,5 procenta na 15leté minimum 105,44 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,2693 USD, napsala agentura Reuters.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda se dnes odmítl vyjádřit k možnosti intervence na devizovém trhu. Uvedl pouze, že současné pohyby měnových kurzů jsou jednostranné a chaotické a mohou poškodit ekonomiku a finanční systém. Obchodníci si jeho výroky vyložili jako signál, že úřady ještě nejsou připraveny proti síle japonského jenu zakročit.

Dolar dnes zasáhla zpráva o tom, že prodej starších obytných domů ve Spojených státech se v červenci propadl o rekordních 27,2 procenta, a dostal se tak na 15leté minimum. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o 12 procent.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK