Akcie v USA dopoledne klesaly po výsledcích prodeje starších domů

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne klesaly kvůli znepokojivým výsledkům červencového prodeje starších domů ve Spojených státech. Situace na americkém trhu s bydlením obnovila obavy investorů o další růst největší ekonomiky světa.

Klíčový index Dow Jones klesl v poledne newyorského času (18:00 SELČ) o 0,8 procenta na 10.088,5 bodu, ukázaly stránky Yahoo! Finance. Index Nasdaq Composite se snížil na 2137 bodů se ztrátou více než jednoho procenta.

Prodej starších domů v USA byl v červenci nejslabší za 15 let a snížil se o rekordních 27,2 procenta. Krátce po zveřejnění zprávy se Dow Jones na chvíli propadl pod psychologicky významnou hranici 10.000 bodů, a to poprvé za sedm týdnů.

Investoři ve snaze najít před propadem akcií útočiště se dali opět do nákupu obligací a snížili jim tak úrokové sazby. Výnosnost dvouletých vládních obligací se tak dotkla nového rekordního minima.

Dolů šly i ostatní světové trhy. Japonské akcie byly v čele poklesu, když ztratily přes jedno procento poté, co kurz japonského jenu dosáhl nového 15letého maxima vůči dolaru. Japonská ekonomika je na vývozu značně závislá, proto silný jen snižuje zisky japonským exportérům, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK