Sucho a požáry zpomalí růst ruské ekonomiky až o procentní bod

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. srpna (ČTK) - Nebývalé sucho a rozsáhlé požáry, které letos v létě zasáhly Rusko, zpomalí letošní hospodářský růst země o 0,8 až 1,0 procentního bodu. Mezi dalšími následky je i růst cen základních potravin včetně pečiva, uvedl dnes náměstek ruské ministryně hospodářského rozvoje Andrej Klepač.

Rozsáhlá vedra a sucha způsobila tisíce požárů, zničila nejméně pětinu sklizně a vyžádala si přes 50 lidských životů. Situace pak přiměla Rusko, významného exportéra pšenice, zakázat vývoz obilí. Toto opatření zvýšilo ceny pšenice na světových trzích i na ruském domácím trhu.

Klepač uvedl, že by se růst ekonomiky mohl kvůli suchu a požárům zmírnit až o procentní bod. Cíle pro růst hrubého domácího produktu by se podle něj mělo přesto dosáhnout.

Před létem vláda předpokládala, že se ekonomika zvýší o čtyři procenta, a označila tento růst za konzervativní cíl postavený na nízkých cenách ropy. Klepač uvedl, že ke konci července růst HDP vystoupal na 3,8 procenta.

Sucho se v Rusku podepsalo i na růstu spotřebitelských cen, a to v samotném srpnu o polovinu procenta. Roční míra spotřebitelské inflace tak dosáhla 5,1 procenta, dodal náměstek ministryně.

Ceny základních potravin včetně pohanky, kterou Rusové jedí jako přílohu či kaši, vyskočily během jediného týdne v polovině srpna o výrazných sedm procent. Při nedostatečném zásobování skupují lidé vše, co v obchodech zůstalo. Výsledkem je, že i některé supermarkety v Moskvě již pohanku nemají na skladech.

Ceny chleba byly zatím stabilní. Federální protimonopolní úřad ale varoval, že by se mohly ke konci měsíce zvýšit o deset až 15 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK