Japonská Toshiba chce v Evropě a USA stavět solární elektrárny

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. srpna (ČTK) - Japonská Toshiba chce v Evropě a Spojených státech stavět solární elektrárny. Ve fiskálním roce 2015 chce těmito projekty vytvářet roční tržby 150 miliard jenů (téměř 35 miliard Kč), napsal japonský ekonomický deník Nikkei.

Koncern chce tyto projekty rozjet výstavbou bulharské elektrárny o 10.000 kilowattech, která by měla zahájit provoz v příštím fiskálním roce. Hlavními směry solární expanze Toshiby ale budou Spojené státy a Itálie, kde chce svými zkušenostmi s energetikou solárních panelů zaplnit mezeru na trhu a pokrýt poptávku po ekologické infrastruktuře.

Předpokládá se, že závod v bulharském Jambolu bude stát kolem čtyř miliard jenů. Kapacita této elektrárny by mohla zásobovat kolem 2000 domácností, napsal list. Dodal, že Toshiba nemá v plánu elektrárny vlastnit, ale chystá se je prodat místním finančním fondům a dalším investorům.

V samotném roce 2015 chce Toshiba v Evropě postavit osm rozsáhlých solárních elektráren. Uvažuje proto o akvizici lokálních firem se zkušeností ve výstavbě, napsala agentura Reuters.

V České republice pokračuje výstavba fotovoltaických elektráren vysokým tempem, celkem jich na začátku srpna stálo 9600. Většinu z nich tvoří malé zdroje na střechách budov. Velkých solárních parků umístěných na zemi je několik set, ale výraznou měrou se podílejí na celkovém instalovaném výkonu 622 megawattů.

Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Stát proto připravil opatření, aby rozšiřování solárních elektráren zbrzdil, a chystá další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK