Evropské akcie zřejmě oslabí v obavách o oživení

25.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie zřejmě prohloubí ztráty z předchozí seance, kdy klesly na měsíční dno, když slabé ekonomické údaje vyvolávají obavy o...

...udržitelnost ekonomického oživení.

V centru pozornosti budou irské akcie poté, co agentura Standard & Poor's v úterý snížila hodnocení závazků země a přiřadila Irsku negativní výhled. Agentura očekává, že Irsko bude čelit výrazně vyšším nákladům při podpoře svých sužovaných finančních institucí. [ID:nLDE67O01V]

S&P snížila hodnocení dlouhodobých závazků Irska o jeden stupeň na AA-minus, čtvrtý nejvyšší investiční stupeň. Negativní výhled naznačuje, že v průběhu jednoho roku až dvou let je větší pravděpodobnost dalšího snížení ratingu.

"Je ještě určitě brzy na to říkat, že lovci výhodných nákupů jsou připraveni se vrátit," řekl Ben Potter, analytik z IG Markets.

"Vzhledem k současné averzi k riziku se zdá poněkud nepravděpodobné, že by dnešní fundamenty vedly k nějaké výraznější změně, ale údaje německého institutu IFO a údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby ze Spojených států budou pečlivě sledovány."

Americké akcie v úterý klesly na nejnižší úroveň za sedm týdnů, když nečekaně výrazný pokles prodejů starších domů ve Spojených státech prohloubil obavy, že ekonomické oživení ochabuje.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:25 ukazovaly na pokles trhu o 0,3 až 0,5 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 1,64 procenta na 1019,52 bodu.

Japonský index Nikkei <.N225> ve středu klesl o 1,9 procenta na 16měsíční dno kvůli obecnému zklamání, že nebyly podniknuty kroky proti silnému jenu, jenž ohrožuje křehké oživení.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK