Irsko kritizuje snížení svého ratingu od S&P

25.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Finanční nesnáze Irska se ve středu prohloubily poté, co ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení závazků země, načež irská...

...agentura pro správu dluhu tento krok zkritizovala.

Národní agentura pro správu státního pokladu (NTMA) v nezvykle silně formulovaném vyjádření uvedla, že nesouhlasí s názorem S&P, že Irsko čelí podstatně vyšším nákladům na sanaci sužovaného bankovního sektoru.

"Ve smyslu specifické analýzy S&P toto z velké části vychází z extrémního odhadu nákladů na rekapitalizaci bank až za 50 miliard eur," uvedla NTMA.

"Domníváme se, že tento přístup je vadný."

Obavy z konečného účtu za očištění irských bank od špatných dluhů, nahromaděných během deseti let přehřívání realitního trhu, vrátily Irsko do epicentra evropské dluhové krize a země je po Řecku považována za druhou nejrizikovější v eurozóně.

Prémie, již investoři požadují za držení 10letých irských dluhopisů namísto německých <IE10YT=TWEB><DE10YT=TWEB>, se v posledních týdnech stále zvyšuje. Ve středu se rozšířila o 12 bazických bodů na 342 bodů, nejvyšší úroveň od začátku května, kdy naplno vypukla řecká finanční krize.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf hodnocení závazků, CDS, prémií u dluhopisů v eurozóně:

http://r.reuters.com/jet96n

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Agentura Standard & Poor's v úterý večer snížila hodnocení závazků Irska o jeden stupeň na 'AA-', čtvrtý nejvyšší investiční stupeň, a přiřadila mu negativní výhled, když očekává, že Irsko bude čelit výrazně vyšším nákladům při podpoře svých sužovaných finančních institucí. [ID:nLDE67O01V]

Ratingové agentury hodnocení závazků země postupně okrajují. Hodnocení S&P je nyní na stejné úrovni jako u agentury Fitch a jeden stupeň pod Moody's, která Irsku snížila rating na Aa2 minulý měsíc.

S&P nyní očekává, že Irsko bude muset na podporu svého bankovního systému utratit 90 miliard eur oproti předchozímu odhadu 80 miliard eur, včetně kapitálu použitého na zlepšení solventnosti finančních institucí a krytí ztrát z půjček, které od bank získala vláda.

Rozpočtový deficit Irska se loni rozrostl na 14 procent hrubého domácího produktu, nejvyšší míru v Evropě, kvůli nákladům na záchranu znárodněné banky Anglo Irish [ANGIB.UL] a mohl by se vyšplhat ještě výš, pokud Dublin napumpuje do této banky dalších plánovaných 10 miliard eur.

(Reportérka: Carmel Crimmins; Přeložil: Jan Schmidt)

[DUBLIN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK