Britská ekonomika v Q2 vzrostla nejvíce za 9 let

27.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝBritská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla nejvyšším tempem za devět let, a to zejména díky silnějšímu rozmachu v odvětví stavebnictví,...

...než se původně odhadovalo, ukázaly v pátek zpřesněné údaje.

Národní statistický úřad uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Velké Británie ve druhém kvartále vzrostl o 1,2 procenta, nejvíce za devět let, zatímco předběžný odhad uváděl expanzi o 1,1 procenta. V prvním kvartále britská ekonomika přidala pouze 0,3 procenta.

Meziročně ekonomika vzrostla o 1,7 procenta, opět po zlepšené revizi, po poklesu o 0,2 procenta v prvním čtvrtletí. Předběžný odhad uváděl meziroční expanzi o 1,6 procenta.

Ekonomové oslovení Reuters revizi předběžných údajů o britském HDP z 23.července neočekávali.

Aktuální čísla jsou dalším důkazem, že oživení britské ekonomiky v prvním pololetí nabralo výrazně vyšší obrátky. Ekonomové se však obávají, že v příštím roce růst zbrzdí slábnoucí globální ekonomika a výdajové škrty britské vlády.

Revidované údaje o expanzi sektoru stavebnictví byly zveřejněny již dříve v srpnu, přičemž statistický úřad tehdy uvedl, že by k HDP mohly přidat 0,1 procentního bodu.

Výdaje domácností mezikvartálně stouply o 0,7 procenta a meziročně o 1,0 procenta, uvedl úřad. Jedná se o největší nárůst od prvního čtvrtletí 2008 poté, co v prvním kvartále ubraly 0,1 procenta.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK