Evropské akcie klesají před americkým HDP, Bernankem

27.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pátek oslabovaly, a mířily tak k třetímu týdnu ztrát v řadě, když se investoři po chmurných makroekonomických údajích...

...nadále obávali o tempo ekonomického oživení.

Trh čekal na zpřesněné údaje o HDP Spojených států za druhé čtvrtletí a na projev prezidenta americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, jenž zřejmě nastíní své názory na nejisté vyhlídky největší světové ekonomiky.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:50 klesal o 0,33 procenta na 1016,92 bodu.

"Čeká nás několik rozkolísaných týdnů, možná dokonce měsíců. Aby se lidé zase obrátili k akciovému trhu, potřebujeme jasné důkazy, že americká ekonomika je z nejhoršího venku," řekl Franz Wenzel, stratég z AXA Investment Managers.

Zpráva o HDP, jež vyjde ve 14:30, zřejmě ukáže, že americká ekonomika v období od dubna do června vzrostla výrazně méně, než se původně uvádělo. [ID:nN26193565]

Nejvíce ztrácely akcie finančního sektoru, když bankovní index Europe 600 <.SX7P> klesal o 0,7 procenta.

Barclays <BARC.L>, Royal Bank of Scotland <RBS.L>, Société Générale <SOGN.PA> a Natixis <CNAT.PA> ubíraly 0,7 až 1,9 procenta.

Commerzbank <CBKG.DE>, druhá největší německá banka, oslabovala o 2,6 procenta poté, co deník Handelsblatt citoval zdroje z finančního sektoru, že společnost na podzim plánuje navýšit kapitál nejméně o 5 miliard eur.

Mluvčí banky v pátek uvedl, že "nic ještě není konkrétně naplánováno." [ID:nLDE67Q026]

Akcie energetického sektoru také ztrácely, když ceny ropy <CLc1> klesaly o 0,2 procenta v obavách o poptávku po energii ve Spojených státech.

Společnost BP <BP.L> ubírala 2,1 procenta a Total <TOTF.PA> ztrácel 0,2 procenta.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK