Sanofi-Aventis chce koupit americkou Genzyme za 18,5 mld USD

29.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. srpna (ČTK) - Francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis má zájem o převzetí americké biotechnologické společnosti Genzyme za 18,5 miliardy USD (358,2 miliardy Kč). Sanofi-Aventis, která ovládá českou Zentivu, to oznámila v dnešním prohlášení.

O nabídce trhy spekulují již delší dobu, Sanofi-Aventis se k ní však odmítala vyjádřit. Dnes potvrdila, že nabídku učinila Genzyme zhruba před měsícem, nepodařilo se jí však zahájit jednání. Podle dřívějších zpráv od zdrojů chce francouzská společnost převzetím rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé klíčové léky v příštích letech. Pokud převzetí dokončí, bude to největší akvizice Sanofi-Aventis od roku 2001.

Sanofi-Aventis dnes uvedla, že nabízí akcionářům Genzyme v hotovosti 69 dolarů za akcii. Ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z 1. července to představuje zisk 38 procent. Na základě odhadů analytiků nabídka představuje 36násobek očekávaného zisku na akcii Genzyme v letošním roce a 20násobek zisku na akcii v roce 2011.

Sanofi se podle svých slov odhodlala ke zveřejnění nabídky, protože se jí nepodařilo zahájit s vedením Genzyme rozhovory o fúzi. Zveřejněním zvyšuje tlak na Genzyme, aby odpověděla na nabídku nebo zdůvodnila akcionářům, proč nezahájila jednání.

"Jsme i nadále otevřeni konstruktivnímu jednání s Genzyme kvůli dokončení této transakce," uvedl v prohlášení generální ředitel Sanofi Chris Viehbacher. Firma je připravena zvážit veškeré alternativy k úspěšnému dokončení transakce, včetně nepřátelského převzetí, napsala agentura Reuters.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK