Japonsko kvůli silné domácí měně uvolnilo měnovou politiku

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. srpna (ČTK) - Japonská centrální banka na dnešním mimořádném zasedání vyhověla tlaku vlády a uvolnila měnovou politiku, aby omezila růst domácí měny. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Analytici však pochybují, že tento krok bude mít výraznější vliv na silný japonský jen, který má negativní dopad na export, a ohrožuje tak hospodářské oživení v zemi.

Banka rozšíří nabídku levných úvěrů pro finanční instituce na 30 bilionů jenů (6,8 bilionu Kč) ze současných 20 bilionů jenů. "Banka tak podpoří pokles tržních úrokových sazeb," uvedla. "Banka věří, že toto opatření uvolňující měnovou politiku bude společně s vládním úsilím účinné při dalším zajišťování oživení japonské ekonomiky," dodala.

Japonský jen se minulý týden vůči dolaru vyšplhal až na 15leté maximum 83,58 JPY. Japonská měna nyní těží z obav ohledně vývoje světové ekonomiky, protože je investory považována za bezpečné útočiště.

Silný japonský jen působí problémy japonským exportérům, protože po přepočtu snižuje hodnotu jejich zahraničních příjmů. Růst japonského exportu, který je klíčový pro oživení japonské ekonomiky, v červenci již pátý měsíc za sebou zpomalil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK