Sazby zvýšíme letos, nebo začátkem příštího roku –Holman z ČNB

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) zřejmě zvýší hlavní úrokovou sazbu na 1,0 procenta na konci tohoto roku, nebo na začátku roku 2011, uvedl v rozhovoru...

...pro časopis Týden člen bankovní rady ČNB Robert Holman.

"Myslím si, že úrokové sazby se v příštím roce budou pohybovat na nízkých úrovních," řekl Holman. "Nakonec přistoupíme ke zvýšení sazeb na jedno procento. Nevím, jestli to bude na konci tohoto roku, nebo začátkem roku příštího."

Základní dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> <CZRP=> stojí na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta, když ji bankovní rada v květnu překvapivě snížila o 25 bazických bodů. K opětovnému zvýšení dle Holmana dojde i přes nízkou inflační prognózu.

"Očekáváme, že naše ekonomika poroste v roce 2011 tempem 1,8 procenta. To není mnoho. Při takovém růstu nevznikají významnější poptávkové inflační tlaky. Koruna přitom bude pravděpodobně pomalu a jistě posilovat, což vytvoří tlaky na pokles dovozních cen a inflace," řekl.

Vzhledem k přetrvávající vysoké nezaměstnanosti plánovanému propouštění ve veřejném sektoru se nedá očekávat ani zvyšování cen způsobené růstem mezd, dodal.

Návrat cyklu zvyšování sazeb minulý týden naznačili také dva další členové bankovní rady, Eva Zamrazilová a Kamil Janáček. [ID:nGAZ423588] [nGAZ620785].

Na posledním měnovém zasedání 5.srpna pro ponechání sazeb na stávající úrovni hlasovalo všech pět přítomných bankéřů. Prognóza ČNB představená stejného dne počítá s pozvolným růstem tržních úrokových sazeb od poloviny příštího roku.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK