Wall Street v pátek rostl nejvíc téměř za 4 týdny

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akcie na Wall Street v pátek posílily nejvíce za téměř čtyři týdny, když překonaly počáteční nervozitu vyvolanou varovným prohlášením firmy...

...Intel o tržbách a pesimistickými výroky prezidenta americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Trh se zvedl díky silnému zájmu o nákupy na klíčové technické hranici a zavírání krátkých pozic, přičemž sentiment se zlepšil s tím, jak investoři zaujali pozitivnější postoj k Bernankeho komentářům o připravenosti Fedu jednat.

Bernanke na konferenci v Jackson Hole ve Wyomingu řekl centrálním bankéřům, že oživení zpomalilo více, než se čekalo, nicméně Fed je v případě potřeby připraven přijmout další kroky na podporu zotavení. [ID:nDOL752093]

Prezident Fedu zmírnil obavy, že by Spojené státy mohly sklouznout zpět do recese, a uklidnil tak investory, jež znervóznily jeho nedávné komentáře, že ekonomika čelí "neobvyklé nejistotě".

"Bernanke zvolil správný tón, když řekl, že 'my víme, že údaje jsou slabší, než jsme čekali, ale stále se domníváme, že to zvládneme'," řekl Scott Marcouiller, hlavní stratég trhu z Wells Fargo Advisors.

Trh krátce klesl po varování výrobce mikročipů Intelu <INTC.O>, že by tržbami za třetí kvartál mohl zaostat o více než 1 miliardu dolarů za vlastní prognózou. Nicméně akcie Intelu uzavřely seanci výš o 1,1 procenta poté, co od konce července ztratily více než 15 procent. [ID:nN27260125].

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 1,65 procenta na 10.150,65 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 1,66 procenta na 1064,59 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 1,65 procenta na 2153,63 bodu.

Indexy Dow Jones a S&P 500 nicméně i tak zaznamenaly třetí týden poklesu v řadě. Dow Jones za celý týden ztratil 0,6 procenta, index S&P oslabil o 0,7 procenta, zatímco Nasdaq klesl o 1,2 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK