Japonské akcie stouply, po rozhodnutí BOJ část zisků ztratily

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně zpevnil, po rozhodnutí centrální banky o dalším uvolnění měnové politiky však ztratil téměř polovinu průběžných zisků. Investory krok Bank of Japan (BOJ) ničím nepřekvapil a byl zhodnocen přinejlepším jako chabý. Japonský jen nejprve po zprávě o mimořádném zasedání BOJ klesl, po rozhodnutí banky však většinu ztrát získal zpět.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,8 procenta na 9149,26 bodu. Během dne však získával více než tři procenta.

BOJ se podrobila vládnímu tlaku na zákrok proti neustále sílícímu jenu a rozšířila nabídku levných úvěrů pro finanční instituce o polovinu. Podle pozorovatelů to však byl jen nevýrazný a neochotný krok, který růst japonské měny nadlouho nezastaví a pouze vrací míč na stranu vlády. Silný jen poškozuje japonský vývoz, který je v současnosti jediným motorem růstu japonské ekonomiky.

Na devizovém trhu jen smazal většinu ztrát, protože rozhodnutí BOJ všeobecně zklamalo. Aktéři na trhu očekávají, že jen k dolaru se dostane na další 15leté maximum, pokud převládne pocit, že americká centrální banka chystá další zmírnění měnové politiky na podporu slábnoucí ekonomiky.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru klesl o 0,2 procenta na 85,38 JPY, předtím se však propadl až na 85,90 JPY. Minulý týden dolar v obavách z nepříznivého vývoje americké ekonomiky sestoupil na 15leté minimum 83,58 JPY. Euro dnes k jenu nejprve vystoupilo na 109,56 JPY, nakonec se však vrátilo k úrovni pátečního závěru kolem 108,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK