E.ON od října nezmění ceny plynu

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Plynárenská společnost E.ON od října do konce roku nezmění ceny plynu. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Skupina RWE a společnost Pražská plynárenská oficiálně oznámí ceny plynu pro čtvrté čtvrtletí v úterý. Odborníci oslovení ČTK očekávají, že ani tyto firmy ceny příliš nezmění.

Od července zdražil E.ON plyn pro domácnosti průměrně o šest procent. Důvodem tehdy podle Váchy bylo navýšení ceny komodity až o deset procent. Lidé, kteří plynem topí, tak zaplatí ročně několik set korun navíc. "Ve čtvrtém čtvrtletí ponecháme ceny plynu beze změn," řekl Vácha.

Podle analytiků se v průběhu druhého čtvrtletí na trhu s plynem nic významného nestalo a společnosti by tak neměly mít mnoho důvodů cenu plynu od října měnit. "Cena ropy, která je velkou měrou zatím stále významným vodítkem i pro ceny plynu, vykazuje v posledních měsících relativně stabilní hodnoty. Pohybuje se v pásmu od 75 do 85 dolarů za barel," uvedl analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities.

Vyhlídky na oživení světové ekonomiky a tím i spotřeby ropy a dalších energií se navíc podle odborníků zhoršují. Cenová tvorba se v minulém období konala v době předpokládaného hospodářského oživení a při oslabující české měně.

Společnost E.ON na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110.000 zákazníků. Obchoduje také s elektřinou. Loni firma zvýšila provozní zisk (EBIT) o čtvrtinu na 5,374 miliardy korun. Tržby meziročně vzrostly o 3,87 miliardy na 46,38 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK