Ekonomický sentiment eurozóny se v srpnu zlepšuje

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ekonomický sentiment eurozóny se v srpnu zlepšil mírně nad odhady, zatímco inflační očekávání byla tlumená, ukázaly pondělní údaje. Naznačily...

...tak, že ekonomické zotavení bloku pokračuje i ve třetím čtvrtletí.

Měsíční průzkum Evropské komise ukázal, že index ekonomického sentimentu v 16členném bloku jednotné měny v srpnu stoupl na 101,8 bodu z 101,1 bodu za červenec.

Ekonomové oslovení Reuters očekávali růst ukazatele pouze na 101,7 bodu z původně uváděných 101,3 bodu za předchozí měsíc.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1 procento. Ekonomové se nicméně obávají zbrzdění expanze v důsledku úsporných opatření některých zemí přijatých s cílem odvrátit dluhovou krizi i kvůli poklesu poptávky po zahraničním zboží v Číně a ve Spojených státech.

Průzkum exekutivy EU současně ukázal, že index inflačních očekávání domácností v eurozóně na příštích 12 měsíců v srpnu setrval na červencové hodnotě 11 bodů.

Evropská centrální banka (ECB) pozorně sleduje inflační očekávání v ekonomice a snaží se je ukotvit poblíž svého inflačního cíle těsně pod hranicí 2 procent. Očekává se, že ECB ponechá úrokové sazby na rekordním minimu 1,0 procenta ještě dlouho v příštím roce.

Podrobnou zprávu Evropské komise najdete na: http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/surveys/docume nts/2010/bcs_2010_08_en.pdf

(Reportér: Marcin Grajewski; Přeložil: Jan Schmidt)

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK