Důvěra v ekonomiku EU rostla i v srpnu, i když pomaleji

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. srpna (zpravodaj ČTK) - Důvěra v ekonomiku eurozóny i celé Evropské unie se zlepšovala po výrazném červencovém nárůstu i v srpnu. Index ekonomické nálady (ESI) vzrostl v zemích platících evropskou jednotnou měnou o 0,6 bodu na 102,7 bodu a v celé evropské sedmadvacítce o 0,7 bodu na 101,8 bodu. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise.

Důvěra v unijní hospodářství se tak během posledních dvou měsíců po dlouhé době dostala nad úroveň dlouhodobého průměru, který činí 100 bodů. Růst ESI v srpnu nicméně podle očekávání ekonomů mírně zpomalil, v červenci totiž důvěra rostla o 2,3 respektive 1,9 bodu.

Důvěra v ekonomiku v srpnu nejrychleji rostla ve Velké Británii (1,5 bodu) a v Německu (1,1 bodu). Nálada naopak nejrychleji uvadala v Itálii, Polsku (oba -0,9 bodu) a úplně nejrychleji v Nizozemsku (-2,1 bodu).

ESI rostl poslední prázdninový měsíc napříč všemi sektory. V průmyslu celé EU si polepšil o jeden bod, když podnikatelé hlásili výrazné vylepšení objednávek. Celkem o tři body se vylepšila i důvěra spotřebitelů v evropské sedmadvacítce i eurozóně. Růst lze podle Evropské komise připsat především všeobecnému optimismu v hospodářství a menšímu strachu z vývoje na trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK