VERZE 2-ČNB očekává u firem růst úvěrů v selhání k 10 pct

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Podíl NPL u podniků v polovině 2011 se blíží 10...

...pct

* Podíl NPL u domácností na konci 2010 zhruba 5,5 pct

* Bankovní sektor je odolný v základním i extrémním scénáři

(přidává podrobnosti, citace)

Základní scénář zátěžových testů České národní banky (ČNB) předpokládá, že podíl úvěrů v selhání (NPL) bude i nadále mírně růst u firem i domácností. Bankovní sektor však zůstane odolný i v případě extrémního scénáře, který počítá s citelným zhoršením makroekonomických podmínek.

ČNB v pondělí uvedla, že čtvrtletní aktualizace zátěžových testů ukázala v základním scénáři v sektoru nefinančních podniků postupný nárůst úvěrů v selhání až k hodnotám blížícím se 10 procentům v polovině roku 2011.

Podíl NPL u domácností by se měl dle stejného scénáře na konci letošního roku zvýšit zhruba na 5,5 procenta z červnových 4,5 procenta.

Základní scénář zátěžových testů vychází ze srpnové makroekonomické prognózy ČNB, jež v letošním roce předpokládá růst HDP na úrovni 1,6 procenta.

Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru by dle ČNB měla odolat i případným šokům způsobeným slabou ekonomickou aktivitou v Česku i v zahraničí a nepříznivým vývojem na finančních trzích.

"Bankovní sektor jako celek zůstává i přes poměrně vysoké úvěrové i tržní ztráty stabilní v obou makroekonomických scénářích a jeho agregovaná kapitálová přiměřenost se vždy pohybuje nad regulatorním minimem 8 procent," uvedla ČNB.

Pesimistický scénář Dluhová krize, který ČNB označuje za "velmi extrémní a výrazně nepravděpodobný", počítá s recesí ve tvaru W, krizí na dluhopisovém trhu v jižních státech eurozóny, rostoucími výnosy státních dluhopisů v Česku a rostoucí inflací.

Nicméně v tomto scénáři by několika bankám se sídlem v Česku mohl chybět kapitál a tyto finanční ústavy by musely do konce testovacího období navýšit kapitál o necelých 3,5 miliardy korun, ukázal výsledek testů.

"Z hlediska rozměru sektoru jde o nevýznamnou hodnotu," dodala ČNB.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK