Od září nebudou na český trh dodávány žárovky 75 wattů a silnější

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Od 1. září nebudou uváděny na tuzemský trh žárovky, jejichž příkon je 75 wattů a vyšší. Informoval o tom dnes ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. Členským zemím EU to ukládá nařízení Evropské komise.

V platnost tak vstoupí druhá fáze přechodu k úsporným žárovkám. Od loňského září se v EU nedistribuují žárovky s příkonem vyšším než 100 wattů a halogenové žárovky s příkonem nad 80 wattů, pokud nemají energetickou třídu alespoň C.

První září však není datem stažení těchto žárovek z oběhu. Obchodníci budou zásoby 75wattových a silnějších žárovek, které byly uvedeny na trh dříve, vyprodat ještě po tomto datu. "Nesmí však do prodeje zařadit žárovky, které získal po 31. srpnu a které nesplňují podmínky prodeje, tedy nejsou čiré a mají příkon 75 W a vyšší. Kontrolu provádění tohoto nařízení bude provádět Česká obchodní inspekce," dodal Vlček.

Úsporné žárovky jsou proti vláknovým dražší, měly by však uživateli vydržet déle. Spotřebitelský časopis TEST ale loni upozornil, že značná část úsporných zářivek má výrazně nižší životnost, než jakou uvádějí jejich výrobci. Nákup některých modelů úsporných zářivek se tak kvůli vyšším pořizovacím nákladům nemusí lidem finančně vyplatit.

Další změnu mohou spotřebitelé očekávat v září 2011, kdy se na trh přestanou uvádět žárovky s příkonem 60 wattů, a v září 2012 všechny žárovky. Po roce 2012 tedy bude možné prodávat jen úsporné žárovky. Rokem 2016 skončí také prodej halogenových žárovek. Od září 2016 by měly být všechny žárovky na trhu EU minimálně energetické třídy B a zvláštní halogenové minimálně třídy C.

Nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami by mělo ročně v celé Evropské unii ušetřit kolem 11 miliard eur (zhruba 272 miliard Kč), uvedla už dříve Evropská komise. Tyto peníze by mohly být podle komise investovány do evropského hospodářství.

Množství energie, jež by se mělo v celé EU ušetřit, prý odpovídá spotřebě elektřiny Belgie. Do ovzduší se díky úpravě ročně vypustí o zhruba 32 milionů tun oxidu uhličitého méně než nyní. Průměrná domácnost by měla podle odhadů Bruselu ušetřit ročně až 50 eur (asi 1240 Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK