RWE Transgas nezmění ceny plynu pro poslední čtvrtletí roku

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Dominantní tuzemský dodavatel plynu RWE Transgas nezmění domácnostem ceny plynu pro poslední čtvrtletí letošního roku. Silná koruna pomohla stabilizovat cenu plynu, uvedla společnost. Ceny nezmění ani další dodavatel E.ON. Třetí velký dodavatel, Pražská plynárenská, zatím ceny nezveřejnil. Dodavatelé plynu musejí ceny oznámit do úterý.

"Na základě vývoje cen ropných derivátů bychom museli jít s cenou nahoru, ovšem koruna v posledních měsících vůči dolaru výrazně posílila a vliv ropy smazala. Ceny plynu proto před topnou sezonou nebudeme měnit," uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Plynárenská skupina RWE naposledy změnila ceny dodávek pro domácnosti v červenci, kdy ceny v průměru vzrostly o 4,9 procenta. Od začátku letošního roku tak průměrná cena zemního plynu pro domácnosti stoupla o 7,9 procenta, zatímco loni zaznamenala pokles v průměru o 11 procent, doplnil mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Do skupiny RWE v ČR patří čtyři regionální společnosti zaměřené na prodej koncovým zákazníkům: RWE Energie (dříve Západočeská plynárenská, Středočeská plynárenská a Severočeská plynárenská), Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská. RWE plynem zásobuje více než 2,3 milionu zákazníků.

Společnost E.ON, která na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110.000 zákazníků, stejně jako RWE ceny pro domácnosti v následujícím čtvrtletí nezmění. V předchozím období zdražila dodávky pro domácnosti průměrně o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK