Koruna dopoledne stagnuje k euru i dolaru na páteční hodnotě

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Česká měna nereaguje na příznivý vývoj na světových finančních trzích ani komentáře z České národní banky, vůči euru i dolaru stagnuje těsně kolem pátečních hodnot na 24,75 Kč/EUR a 19,47 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Středoevropské měny si navzdory příznivému vývoji v Evropě zisky nepřipisují. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka by česká měna mohla být ve výhodě oproti svým regionálním protějškům díky komentářům, které přichází z České národní banky. Naposledy se přidal člen vedení banky Robert Holman, podle kterého by banka mohla zvednout sazby na konci tohoto nebo začátkem příštího roku. "Zatím se nezdá, že by pohyb koruny odrážel větší riziko zvýšení sazeb, ale přibývající hlasy z ČNB nakonec mohou vést k jejímu posílení," míní Vlk.

Na finančních trzích týden začíná podle Vlka v pozitivním duchu po komentáři šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který předpokládá relativně dobrý růst v roce 2011 a zároveň deklaroval připravenost Fedu zasáhnout v případě hrozby deflace a druhého poklesu ekonomiky. Podle Vlka by to znamenalo další nákupy dluhopisů. Analytik poznamenal, že vedle růstové nálady ale aktivitu na trzích snižuje svátek ve Velké Británii.

Kurz eura k dolaru podle Vlka nejprve zareagoval na vyhlídku větší podpory z Fedu. Počáteční růst kurzu už však byl korigován a nyní se obchoduje na 1,2730 USD/EUR. "Dnešek slibuje jen méně důležitá data z USA o osobních příjmech a výdajích. V kombinaci se svátkem v Londýně tak trhy mohou spíše vyčkat na důležitější impulzy, které jsou na programu během týdne," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK