Evropské akcie rostou třetí den v řadě, těžaři sílí

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pondělí posilovaly, a rozšiřovaly tak zisky třetí den v řadě po ujištění americké centrální banky, že je v případě potřeby...

...připravena přijmout další kroky na podporu ekonomického oživení.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:50 rostl o 0,39 procenta na 1030,26 bodu.

Evropský hlavní index je oproti historickému minimu z loňského března výš o téměř 60 procent. Nicméně za letošní rok ztratil více než 1 procento kvůli obavám investorů o výši dluhů v Evropě a sílu ekonomického oživení.

Energetické společnosti rostly s tím, jak se ceny ropy <CLc1> držely na dohled osmitýdenního maxima. Firmy Total <TOTF.PA> a ENI <ENI.MI> stoupaly o 0,2 procenta, respektive 0,7 procenta.

"Bernankeho vystoupení přineslo uklidnění, ale to se dalo čekat. Nepřišel s žádnými většími pozitivními překvapeními," řekl Bernard McAlinden, investiční stratég z NCB Stockbrokers.

"Dokud se ekonomika ubrání recesi, a určitý růst tu máme, tak trhy nebudou příliš nervózní. Obecně panuje shoda, že k druhému propadu ekonomiky nedojde," řekl.

Francouzský výrobce leteckých dílů Zodiac Aerospace <ZODC.PA> stoupal o 13,9 procenta po zprávách, že konglomerát Safran <SAF.PA> je připraven podat nabídku na jeho převzetí.

Norská skupina Orkla <ORK.OL> přidávala 6,0 procenta poté, co jihokorejská skupina POSCO <005490.KS> uvedla, že zvažuje převzetí firmy Elkem, divize skupiny Orkla, jež vyrábí silikon pro solární panely.

Akvizice a fúze v posledních dnech představují pro trh opěrný bod. Nicméně pondělní reakce na nejnovější vývoj na poli akvizic a fúzí nebyly jen pozitivní.

Německý výrobce čipů Infineon <IFXGn.DE> ztrácel 1,8 procenta poté, co souhlasil s prodejem své bezdrátové divize společnosti Intel <INTC.O> za 1,4 miliardy dolarů. [ID:nLDE67P1WH]

Francouzský výrobce léků Sanofi-Aventis <SASY.PA> rostl o 1,3 procenta poté, co zveřejnil nabídku na biotechnologickou společnost Genzyme <GENZ.O> ve výši 18,5 miliardy dolarů. [ID:nN29251304]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK