Podmínky pro zadávání veřejných zakázek čekají velké změny

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) se pomalu začíná připravovat takzvaná velká novela zákona o veřejných zakázkách. V jejím rámci se můžou například snížit limity pro zakázky malého rozsahu, složení výběrových komisí může určovat los. V rámci dalších změn kolem tendrů čeká vládu a zákonodárce také diskuse, zda zcela nezrušit anonymní akcie na majitele a nahradit je jen akciemi na jméno. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

"Musíme se rozhodnout, jestli akcie na majitele skutečně zrušíme, tedy že na území České republiky nebude možné zakládat firmy s akciemi na majitele," uvedl ministr. "Nebyl bych horlivým zastáncem, ale nebyl bych proti. Zákonem musíme omezit možnost korupčního jednání tak, jak existuje teď," dodal Jankovský.

Vášně v posledních týdnech vyvolal návrh novely zákona o veřejných zakázkách, která má začít platit od 15. září. Záměrem novely bylo kvůli zprůhlednění tendrů vyloučit firmy s anonymními akciemi z veřejných zakázek. To ale podle Jankovského možné není, protože když jsou akcie na majitele na území státu povolené, nelze tyto podniky vylučovat z veřejných soutěží. V takovém případě by totiž podle něj hrozily státu arbitráže. Proti návrhu se začaly bouřit velké firmy, jako byl například ČEZ nebo Komerční banka, proti byl i Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Příslušné paragrafy se tedy 7. září ještě pokusí změnit sněmovna na mimořádné schůzi.

V rámci přípravy velké novely zákona o veřejných zakázkách se chce Jankovský radit také se sdruženími, které zakázky dlouhodobě sledují, jako je například Transparency International nebo Platforma pro veřejné zakázky.

Z hlediska správy veřejných zakázek musí podle šéfa MMR plánovaná úprava zprůhlednit administrativu kolem soutěží. "Ztransparentnění znamená uveřejnění všech dokladů od začátku až do konce," řekl Jankovský. Bude to prý významný prvek systému, ale sám o sobě řešení bez dalších změn nepřinese.

"Určitě se musí jednat o snížení limitu zakázek malého rozsahu," poznamenal ministr. Otázkou k diskusi prý je, jestli se tento limit sníží na polovinu nebo třetinu dnešního stavu. Zakázka malého rozsahu nesmí být podle aktuální platné úpravy v případě dodávek nebo služeb větší než dva miliony korun, u stavebních prací větší než šest milionů. Pro zadání takové zakázky nemusí úřady vypisovat výběrové řízení.

"Naše limity pro tyto malé zakázky jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Nepochybně se tedy tento limit musí snížit," uvedl šéf MMR. Nedomnívá se, že by to způsobilo vyšší administrativní zátěž. Na ministerstvu již připravují projekt, který má zadávání zakázek úřadům zjednodušit.

Významnou změnou může být ve velké novele zákona o veřejných zakázkách také způsob obsazování výběrových komisí. "Umím si představit sestavení výběrových komisí ve větším počtu osob, přičemž až hodinu před otvíráním obálek by se losem určilo, kdo konkrétně ve výběrové komisi bude. Nepochybně to bude další prvek, který možnost ovlivnění komise ztíží," uzavřel ministr Jankovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK