Putin naznačuje, že se v roce 2012 vrátí do Kremlu

30.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Putin naznačuje, že bude roku 2012 kandidovat na...

...prezidenta

* Hájí tvrdé policejní zásahy proti demonstrantům

* Poukazuje na rizika pro "reset" vztahů se Spojenými státy

Ruský premiér Vladimir Putin v pondělí naznačil, že by se v roce 2012 mohl vrátit na dalších šest let do prezidentského úřadu, a mimo jiné uvedl, že lidé demonstrující v ulicích bez povolení úřadů si zaslouží výprask.

V rozhovoru pro deník Kommersant na dotaz, zda už mu prezidentské volby v Rusku v roce 2012 nedělají starosti, protože už je má pro sebe vyřešené, Putin odpověděl:

"Ale ne, zajímají mě jako... řekl bych jako každého, ale ve skutečnosti ještě více než kohokoli jiného. Ale nechci z toho dělat fetiš."

Putin byl ruským prezidentem po dvě volební období v letech 2000 až 2008, než tento post předal svému vybranému nástupci Dmitriji Medveděvovi. Třetí mandát v řadě ruská ústava neumožňuje.

Putin nicméně může kandidovat do prezidentského úřadu, jehož délka byla prodloužena na šest let, opět v roce 2012.

"Nejdůležitější je, aby nás tyto problémy roku 2012 nesvedly z cesty stabilního vývoje," dodal Putin v pondělním rozhovoru.

Putinovy komentáře z rozsáhlého rozhovoru s jeho oblíbeným novinářem, Andrejem Kolešnikovem, interpretovala řada moskevských komentátorů jako další důkaz, že se současný premiér za dva roky hodlá vrátit do Kremlu.

Putin v rozhovoru také hájil policejní zásahy z posledních měsíců proti prodemokratickým aktivistům, když řekl, že demonstranti musejí dodržovat současné zákony, které jim ukládají povinnost získat k manifestaci úřední povolení.

"Když ho dostanete, jdete a demonstrujete," řekl Putin. "Když ne, nemáte na to právo. Jděte bez povolení a dostanete po hlavě obuškem. Nic víc na tom není."

Moskevské úřady tento měsíc nečekaně ohradily Vítězné náměstí, tradiční místo konání opozičních demonstrací, s odůvodněním, že se zde bude stavět podzemní parkoviště.

Podle opozičních skupin je předem neoznámený plán na výstavbu parkoviště pouhou záminkou k zastavení protestů.

Putin řekl, že si uzavírky náměstí není vědom, a své tvrzení podtrhl oblíbeným výrazem z dob KSSS: "Věřte mi, nevím o tom... Máte mé čestné slovo jako člena strany."

PORUŠENÝ RESET

V komentářích k mezinárodním vztahům Putin uvedl, že "chce opravdu věřit" v takzvaný "reset" vztahů mezi Washingtonem a Moskvou, jež prosazuje americký prezident Barack Obama.

Varoval však, že stále existují faktory, které by mohly tání ledů mezi oběma velmocemi narušit.

Za hlavní z nich Putin označil "znovuvyzbrojení" Gruzie, spojence Spojených států, po válce s Ruskem z roku 2008.

"Probíhá dlouhodobé znovuvyzbrojování Gruzie," řekl. "K čemu? Ale je to tak. Už to vidíme."

Putin také kritizoval plány Spojených států na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě. Ruský premiér řekl, že ačkoli Washington upustil od záměru umístit v Polsku rakety, v Česku by stále mohla být postavena radarová základna a ostatní země regionu by mohly poskytnout zázemí pro další prvky systému.

"Tak kde je ten 'reset'?", otázal se Putin. "V této oblasti ho ještě nevidíme."

[MOSKVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK