Americká Genzyme odmítla nabídku Sanofi na převzetí

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 30. srpna (ČTK) - Americká biotechnologická společnost Genzyme dnes odmítla nabídku francouzské farmaceutické skupiny Sanofi-Aventis na převzetí za 18,5 miliardy dolarů (361 miliard Kč). Genzyme po nedělní schůzce své správní rady označila nabídku vlastníka české farmaceutické jedničky Zentiva za "dramaticky podhodnocenou".

Generální ředitel Genzyme Chris Viehbacher ve sdělení konstatoval, že návrh Sanofi v ceně 69 dolarů za akcii je tentýž jako již odmítnutá nabídka z minulého měsíce. Dodal, že ve své první odpovědi na nabídku Sanofi firma uvedla, že na prodej není vhodná doba a že návrh "nepřihlíží ke značnému pokroku", který firma nyní prodělává na poli výroby a vývoje nových produktů.

Sanofi-Aventis zveřejnila svůj návrh na převzetí Sanofi až v pátek, třebaže na trzích se o ní mluvilo již delší dobu a první nabídku učinila americké firmě zhruba před měsícem. Sanofi chce převzetím Genzyme rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé klíčové léky v příštích letech. Pokud převzetí dokončí, bude to její největší akvizice od roku 2001.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK