Pojišťovny vyřídily čtvrtinu škod ze srpnových bleskových povodní

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Pojišťovny již vyřídily téměř 23 procent škod, které jejich klientům způsobily povodně na severu Čech počátkem srpna. Vyplatily za ně včetně záloh přes 200 milionů Kč. Škod z nedávných krupobití a bouřek zlikvidovaly necelých devět procent, za ně vyplatily více než 63 milionů korun. Vyplývá to z dnešních statistik České asociace pojišťoven (ČAP).

Pojistné události vzniklé především v Praze a okolí následkem krupobití přesáhnou podle odhadu ČAP 1,91 miliardy Kč a převýší tak škody ze srpnových povodní, které by měly činit 1,64 miliardy korun. Dosud mají pojišťovny z krupobití nahlášeno 26.734 pojistných událostí za 1,5 miliardy Kč. Celkový počet pojistných událostí odhadují na 33.800. Z bleskových povodní evidují 10.420 případů za 1,35 miliardy korun. Předpokládají celkem asi 15.530 škod.

"Záplavová kalamita je prohlédnuta již ze tří čtvrtin, denně mobilní technici provedou zhruba 150 prohlídek. Pětina škod je již definitivně uzavřena a vyplacena. Pokud ostatní klienti požádají, dostávají zálohy na pojistná plnění," řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská. Z krupobití klientský servis ČP stále denně registruje zhruba 250 nových škod. Mobilní technici se přesouvají do terénu, kde objíždějí poškozená auta klientů jak v servisech, tak i domácnostech. Květnovou kalamitu na Moravě již ČP zcela uzavřela, její účet je 11.400 pojistných událostí za necelých 800 milionů korun, dodala.

Kooperativa v pátek tři týdny po ničivých povodních, které zasáhly severní Čechy, uzavřela 800 pojistných událostí a svým klientům vyplatila přes 100 milionů Kč. Z krupobití pojišťovna zlikvidovala prvních 700 škod a klientům k pátku vyplatila více než 17 milionů Kč, uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Likvidátorům Generali se podařilo zlikvidovat polovinu dosud nahlášených škod z bleskových povodní. V případě krupobití stihla Generali v průběhu 14 dnů vypořádat přibližně 40 procent evidovaných škod, které vznikly na rodinných domech a domácnostech. "U škod na automobilech řada klientů v závislosti na rozsahu poškození využívá možnost zlikvidování pojistné události ve zkráceném časovém termínu, kdy přibližně do týdne po prohlídce mají peníze na svém účtu," podotkl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK