Ceny pšenice v Německu vzrostly kvůli dešťům nejvýše za 28 měsíců

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamburk 30. srpna (ČTK) - Ceny pšenice v Německu vzrostly nejvýše za 28 měsíců, protože na trhu se prohloubily obavy z dopadu pokračujících dešťů na domácí sklizeň. Pšenice pekařské jakosti pro zářijovou dodávku dnes na burze v Hamburku podražila o tři eura na 240 eur (asi 5960 Kč) za tunu, kde nebyla od dubna 2008, napsala agentura Reuters.

"Poslední čtyři týdny máme téměř nepřetržitý déšť a lidé se vážně bojí, že kvalita pšenice utrpěla," řekl jeden z německých obchodníků. Země je významným exportérem pšenice, jejíž sklizeň letos začala koncem července a dosud neskončila.

Zprávám o špatném počasí z Německa letos předcházela sucha v černomořské oblasti. Rusko proto zakázalo export obilí a Ukrajina také hlásí nižší sklizeň.

Exportéři z Německa počítali s tím, že budou letos zásobovat trhy, kam pšenici obvykle vyváží Rusko nebo Ukrajina. Vzhledem k deštivému počasí v Německu ale do oblastí na Blízkém východě zřejmě poputuje obilí ze Spojených států.

"Vypadá to, že větší podíl z německé sklizně pšenice, než se předpokládalo, dosáhne pouze krmné kvality," dodal obchodník. Asociace německých farmářů DBV předpokládá, že průměrný výnos na hektar letos bude proti minulému roku nižší o 11 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK