Kamiony ignorují uzavírku v Bořislavi, policie nestíhá pokutovat

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bořislav (Teplicko) 30. srpna (ČTK) - Ani zákaz vjezdu nedokázal vyhnat řidiče kamionů z obce Bořislav v Českém středohoří. Od začátku srpna je tam podemletá silnice a do jediného nepoškozeného pruhu smí vjíždět kyvadlově jen osobní auta. Přesto lze na trase každý den vidět desítky kamionů, které policejní hlídky ani nestíhají pokutovat. ČTK to potvrdila teplická policejní mluvčí Ilona Novotná.

Uzavírka trvá od 7. srpna, prudký déšť tehdy podmáčel a částečně podemlel jízdní pruh směrem od Lovosic. Policisté nejdřív kamiony odkláněli už daleko před uzavírkou, postupně je ale nahradily jen dopravní značky a mnozí řidiči postupně odhodili respekt. V minulém týdnu bylo možné během cesty od Teplic do Lovosic napočítat v protisměru pokaždé přes deset kamionů, které musely projet kolem zákazů vjezdu.

Policie prý řidiče ani nestíhá pokutovat. "Mezi 17. a 26. srpnem udělily naše hlídky jen v Bořislavi kamionům 25 pokut za celkem necelých 20.000 korun, další tři řidiči byli předáni do správního řízení," řekla Novotná. Jakmile hlídka do terénu vyrazí, o práci prý nouzi nemá. "Zastavení kamionu a jeho odvedení do místa, kde nepřekáží, chvilku trvá, stejně tak vybavení pokuty. A naše zdroje jsou jen omezené," dodala mluvčí. Podobné počty pokut podle ní zřejmě rozdali i litoměřičtí policisté, kteří hlídkují na druhé straně Středohoří.

Pokutám lze navíc uniknout velmi snadno. Dopravní značky, které jsou umístěné na křižovatkách daleko před Bořislaví, jsou jen přenosné a často nejsou na svých místech. Podle policistů mají jejich časté mizení na svědomí právě řidiči nákladních aut, kteří pak mnohem snáze uspějí v dohadech s policisty.

Vinu za použití nevhodných značek si mezi sebou přehazuje policie, krajský úřad a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). U zákazů vjezdu navíc dlouho chybělo vyznačení objízdných tras.

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o havárii a dopravní značení muselo být osazeno neprodleně, nestanovil jej krajský úřad, ale správce komunikace sám, v tomto případě ŘSD. Na žádost správce je odbor dopravy a silničního hospodářství připraven zjednat nápravu a značení přestanovit," řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Vinu ale odmítlo i ŘSD. "Dopravní značení se v tomto úseku dělalo právě ve spolupráci s policií a krajským úřadem," řekla ČTK mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Kolik kamionů přes obec denně projede, odhadnout nedokázala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK