Indie odložila zákaz služeb telefonů BlackBerry nejméně o 60 dnů

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 30. srpna (ČTK) - Indie odložila zákaz služeb telefonů BlackBerry nejméně o 60 dnů. Jejich výrobce Research In Motion (RIM) z Kanady navrhl bezpečnostním orgánům země větší přístup do své sítě. Indické ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že během 60 dnů situaci přezkoumá.

RIM se potýká s obavami kolem kódování dat ve svých sítích. Korporátní klienti je rádi využívají, aby tak ohlídali podniková tajemství. Mezi vládami na Blízkém východě a v Asii ale šifrovaná data vyvolávají obavy z toho, že by je mohli využívat ozbrojenci, aby unikli odhalení, napsala agentura AP.

Indie kanadskou firmu už dříve upozornila, že provoz její komunikační sítě bez možnosti státem nařízeného odposlechu nebude v Indii do budoucna možný. Úřady firmě sdělily, že pokud nenavrhne řešení, její síť k 31. srpnu odstaví.

RIM vyzvala minulý týden další technologické firmy, aby se do jednání s indickou vládou také zapojily. Smyslem je rozpracovat společný návrh, který by řešil technologii šifrování. RIM chce vést napříč odvětvím fórum, které bude zkoumat, jak využít šifrovanou komunikaci, kterou nebude snadné odposlouchávat.

BlackBerry patří mezi takzvané chytré telefony, které mají vlastní operační systém. Na rozdíl od podobných telefonů jako je Nokia či Apple nabízí v rámci e-mailového servisu Enteprise šifrovaný přenos dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK