Ceny ropy klesly kvůli vysokým zásobám komodity v USA

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových burzách dnes klesly, protože se pozornost trhu po projevu šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho opět stočila k vysokým zásobám ropy a paliv. Ceny sice mírně tlačí vzhůru hurikánová sezóna, ale nynější bouře nesměřují k ropným a plynárenským zařízením v Mexickém zálivu.

Severomořská ropa Brent pro říjnovou dodávku zlevnila o 24 centů na 76,41 dolaru. Barel americké lehké ropy klesl o 55 centů na 74,62 USD.

Analytici uvádějí, že signálem pro prodej ropy a pokles cen bylo doporučení Barclays Capital, která minulý týden snížila ropě cenovou předpověď. Ve Spojených státech jsou nyní rezervy rekordně vysoké.

"Fundamentální obraz je stále slabý, když jsou zásoby blízko rekordu a poptávka nevýrazná," uvedl jeden z analytiků společnosti Tradition Energy. Údaje z minulého týdne přinesly výrazný pokles sázek na to, že ceny ropy budou stoupat.

"Velmi výrazný posun pozic velkých spekulantů za poslední dva týdny ukázal, že nemají příliš důvěry v cenový růst," dodal analytik. "Úroveň zásob je zkrátka příliš vysoká," citovala ho agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,41 76,65 New York - Nymex WTI říjen 74,62 75,17

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK