Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám o ekonomiku

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily kvůli obavám ohledně tempa hospodářského oživení, které nerozptýlila ani zpráva o růstu spotřebitelských výdajů. Objem obchodů byl nejnižší od začátku letošního roku.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,39 procenta na 10.009,73 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,47 procenta na 1048,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,53 procenta na 2119,97 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v pondělí oznámilo, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech v červenci stouply o 0,4 procenta, nejprudším tempem za čtyři měsíce. Příjmy spotřebitelů se však zvýšily pouze o 0,2 procenta, tedy méně, než se očekávalo.

"Spotřebitelské výdaje nemají kapacitu k tomu, aby rostly rychlým tempem," upozornil analytik Malcolm Polley ze společnosti Stewart Capital Advisors. "Nejsou tu žádné podněty k utrácení. Lidé pokračují ve splácení dluhů, což ukazuje na pomalejší hospodářské oživení, než by bylo žádoucí," dodal.

Na devizovém trhu euro oslabilo vůči dolaru, protože pokles amerických akcií snížil zájem o rizikovější aktiva. Japonský jen pokračoval v růstu poté, co rozhodnutí japonské centrální banky o uvolnění měnové politiky zklamalo investory, kteří očekávali agresivnější opatření k omezení růstu japonské měny.

V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,2661 USD. Vůči japonskému jenu se její kurz snížil o 1,2 procenta na 107,36 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,7 procenta na 84,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK