Wall St klesl v obavách o ekonomiku, objem nejnižší

31.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pondělí při nejnižším letošním objemu obchodů klesly, když obavy o tempo ekonomického zotavení zastínily údaje ukazující na...

...růst spotřebitelských výdajů a příjmů.

Tato nejistota tížila hlavně sektory vázané na růst včetně bank a titulů souvisejících s volnými výdaji spotřebitelů. Akcie Bank of America <BAC.N> oslabily o 2,5 procenta, maloobchodní řetězec Nordstorm <JWN.N> klesl o 5,2 procenta.

Výdaje spotřebitelů v červenci rostly nejvyšším tempem za čtyři měsíce, osobní příjmy však stouply méně, než se čekalo. [ID:nDOL044602] Investoři se nicméně drželi v ústraní také kvůli očekávání, že klíčové údaje koncem týdne potvrdí, že američtí zaměstnavatelé v srpnu opět rušili pracovní místa.

"Spotřebitel nemá kapacitu k silnému růstu," řekl Malcolm Polley, prezident a investiční ředitel společnosti Stewart Capital Advisors.

"Lidé nemají žádné podněty k utrácení. Stále splácejí dluhy, což ukazuje na pomalejší ekonomické zotavení, než bychom si přáli."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,39 procenta na 10.009,73 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,47 procenta na 1048,92 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,56 procenta na 2119,97 bodu.

Na Newyorské burze, Americké burze a trhu Nasdaq se v pondělí dohromady zobchodovalo 5,6 miliardy akcií, což je letos dosud nejnižší objem.

Trh Nasdaq tížily také akcie výrobců čipů <.SOX> poté, co Intel <INTC.O> nabídl 1,4 miliardy dolarů za mobilní divizi německého výrobce Infineon Technologies <IFXGn.DE> a jeho akcie klesly o 2,2 procenta. Dohoda by nicméně mohla snížit závislost Intelu na prodeji mikroprocesorů výrobcům osobních počítačů.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK