Evropské burzy zřejmě prudce klesnou, sledují data

31.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské burzy v úterý zřejmě výrazněji klesnou po ztrátách akcií na Wall Street a v Asii, když na trhu opět zavládly obavy ze zpomalení...

...tempa ekonomického oživení.

Futures na index Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:40 ukazovaly na pokles trhu o 1,5 až 1,8 procenta.

V pondělí uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,1 procenta níž na 1025,48 bodu při nízkých objemech obchodů, když zůstal kvůli svátku uzavřen britský trh.

Hlavní evropský index se dosud zotavil o 59 procent z historického minima, na něž se propadl loni v březnu. Nyní má však namířeno ke ztrátě za srpen, kdy trhy opět zatížily obavy ze slabosti ekonomického zotavení a z míry zadlužení evropských zemí.

Během úterní seance budou investoři sledovat především údaje ze Spojených států o cenách domů, chicagském PMI a spotřebitelské důvěře.

Americké burzy v pondělí při nejnižším letošním objemu obchodů klesly, když obavy o tempo ekonomického zotavení zastínily zprávu o růstu spotřebitelských výdajů i příjmů. [ID:nSCH121291]

Hlavní tokijský index Nikkei <.N225> se v úterý propadl o 3,6 procenta, nejvíce za téměř tři měsíce, a smazal tak zisky z předchozích dvou seancí, když ani mimořádné pondělní jednání japonské centrální banky nevedlo ke zkrocení silného jenu.

Na dluhopisovém trhu v úterý ráno klesly výnosy německých obligací s 10letou <DE10YT=TWEB> i pětiletou <DE5YT=TWEB> splatností, a to na čerstvá rekordní minima 2,085 procenta, respektive 1,187 procenta.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK