Japonské akcie klesly o 3,6 procenta, nejvíc za tři měsíce

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh se dnes propadl o téměř čtyři procenta a přední index tokijské burzy zažil nejhlubší pokles za tři měsíce. Investoři odcházeli z trhu, protože je zklamal pondělní nedostatečný zásah japonské centrální banky proti růstu kurzu jenu a na podporu slábnoucí ekonomiky. Jen na devizovém trhu zůstával v blízkosti 15letého maxima k dolaru a trh čeká, zda Tokio přikročí k devizové intervenci.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 3,6 procenta na 8824,06 bodu, což byl nejhlubší jednodenní pokles od počátku června. V pondělí získal 1,8 procenta, v reakci na rozhodnutí Bank of Japan zakročit proti sílícímu jenu pouhým rozšířením nabídky levných úvěrů finančnímu sektoru však začal zisky výrazně ztrácet. Za celý srpen Nikkei oslabil o 7,5 procenta a měl nejhorší měsíc od května.

Na trhu se prohloubilo zklamání z kroku BOJ, který bude podle analytiků vůči silnému jenu neúčinný a nepomůže Japonsku ničím k oživení ekonomiky v situaci, kdy ekonomika USA je na stále nejistějších nohou. Trh nyní čeká, zda úřady přikročí k intervenci proti silnému jenu, který poškozuje vývoz, v současnosti jediný motor růstu japonské ekonomiky.

Investoři přikročili k prodejům i v opatrnosti před nadcházejícími ekonomickými údaji z USA. Obávají se, že pokud statistiky v čele s páteční zprávou o americkém trhu práce dopadnou špatně, zrychlí to propad dolaru a růst jenu.

Na devizovém trhu jen opět zpevnil a přiblížil se k 15letému maximu vůči dolaru. Podle obchodníků bude trh testovat rozhodnost Tokia ohledně devizových intervencí. Vzhledem k rostoucím obavám o vývoj americké ekonomiky se investoři odklánějí od rizikovějších aktiv, což tlačí vzhůru kurz jenu a dalších bezpečných měn a aktiv.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování klesl o 0,3 procenta na 84,40 JPY a je na dohled minima 83,58 JPY z minulého týdne. Euro k jenu kleslo rovněž o 0,3 procenta na 106,80 JPY. Evropská měna vůči švýcarskému franku, další bezpečné měně, sestoupila na nové rekordní minimum 1,2934 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK