Koruna dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala. Kolem 10:30 koruna k dolaru proti úterku zpevnila o šest haléřů na 19,42 Kč/USD. Vůči euru stála na 24,74 Kč/EUR, byla tak o haléř silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna v úterý odpoledne mírně posílila a dnes své zisky stále drží. "Lepší nálada, kterou vyvolala spotřebitelská důvěra v USA, postupně vyprchala. Brzy ráno se jí dostalo ještě podpory z Číny v podobě mírně lepšího indexu průmyslové aktivity," uvedl Vlk.

Tento vliv ale podle analytika dlouho nevydržel a nyní se hlavní evropské burzy pohybují kolem nuly. "Tento vývoj ale prozatím nijak nezasáhl středoevropské měny a nestlačil dolů ani eurodolar," poznamenal Vlk.

Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna. Vladimír Pikora z Next Finance očekává, že koruna bude tak jako obvykle rozpočet ignorovat, ačkoli se nebude jednat o optimistické čtení. Důležitější podle něj bude vývoj ve světě.

Obchodování s eurem a dolarem je podle Vlka zhruba na úrovních, kam se dostalo v rámci úterního růstu. Kolem 10:30 se dolar obchodoval na 1,2736 USD/EUR.

"Nejdůležitější čísla dneška nás čekají až odpoledne, kdy vyjde jednak report ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru a také index průmyslové aktivity ISM," uvedl Vlk. Dodal, že v obou případech trh předpokládá zhoršení obou amerických ukazatelů - první z čísel by mělo doložit nadále velmi slabé nabírání zaměstnanců, druhé horšící se náladu v průmyslovém sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK