VERZE 2-Stát si v Q4 doma půjčí 55 mld Kč, eurobond možný

01.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* MF vydá v Q4 dluhopisy a poukázky za 55 miliard...

...korun

* MF říká, že platí hrubá výpůjční potřeba 280 mld korun

* Emisní kalendář naznačuje emisi euroobligací -analytici

(přidává komentář ministerstva, analytičky, souvislosti)

PRAHA, 1.září (Reuters) - Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že ve čtvrtém kvartále vydá na domácím trhu dluhopisy celkem za 30 miliard korun v pěti emisích, což podle analytiků naznačuje, že se obrátí také na zahraniční trhy.

Stát zatím letos prodal obligace celkem za 123 miliard korun, přičemž mluvčí ministerstva financí ve středu uvedl, že resort drží objem hrubé výpůjční potřeby pro letošní rok stanovený na 280 miliard korun.

"Nic se nemění, stále platí hrubá výpůjční potřeba 280 miliard (korun), jak byla uvedena v původní strategii," řekl Jakub Haas a dodal, že ministerstvo také počítá s rezervou.

"Ministerstvo... nemůže vydat přesně na korunu, kolik je plánovaný schodek, protože pak může být nějaký drobný výkyv a hned by se stát ocitl v insolvenci, takže pochopitelně nějaká rezerva bude potřeba," řekl Haas.

Strategie financování státního dluhu vychází ze státního rozpočtu, jenž byl pro letošní rok schválen se schodkem 163 miliard korun, což odpovídá deficitu veřejných financí 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

Ministerstvo financí uspořádá od října do prosince dvě aukce 5letých dluhopisů celkem za 11 miliard korun a jednu aukci 15letých obligací za 6 miliard korun. Dále se uskuteční jedna aukce tříletých obligací za 6 miliard korun a aukce 11letých obligací za 7 miliard.

Stát na čtvrtý kvartál plánuje také pět aukcí státních pokladničních poukázek celkem za 25 miliard korun.

Analytici uvedli, že emisní kalendář zhruba naplnil očekávání trhu a podobá se objemu dluhopisů z tohoto období v uplynulých letech. Plán emisí nicméně naznačuje, že ministerstvo stále plánuje vydat obligace na zahraničních trzích.

Výnosy českých dluhopisů v srpnu spadly na historická minima, když kopírovaly vzestup cen obligací na západních trzích a podporovaly je vládní plány na úspory v hospodaření státu. Dluhopisy mají navíc podle dealerů a analytiků stále dost prostoru pro další růst.

"Vstupujeme do fáze globálního zpomalení ekonomického růstu, což naznačuje, že výnosy mohou ještě klesnout," řekla analytička Komerční banky Anne-Françoise Blüherová.

PRO EMISNÍ KALENDÁŘ DLUHOPISŮ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU123456].

PRO KALENDÁŘ POKLADNIČNÍCH POUKÁZEK NA [ID:nKRU134567].

(Reportéři: Jason Hovet a Robert Müller; Editoval: Jan Korselt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK