Dálnice z Bělotína do Hl.Životic je do soboty zcela uzavřena

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. září (ČTK) - Dálnice D1 mezi Bělotínem na Přerovsku a Hladkými Životicemi na Novojičínsku je až do soboty zcela uzavřena. Obousměrná uzavírka souvisí s přípravou úplného zprovoznění úseku, který byl doposud sjízdný jen z poloviny. Dálniční úsek dlouhý 18 kilometrů bude plně zprovozněn 22. října, řekla ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Je to bezmála rok poté, co ŘSD otevřelo kvůli nedostatku peněz jen první polovinu dálničního úseku.

Kvůli stavebním pracím bude dálnice mezi 311. a 330. kilometrem uzavřena do sobotních 16:00. Řidiči musejí ode dneška využívat objížďky po silnici I/48 přes Nový Jičín a následně po I/57 přes Šenov u Nového Jičína a Kunín.

Uzavírku si podle Vápeníkové vyžádaly práce, které kvůli bezpečnosti není možné provést za běžného provozu. "Na úseku je potřeba doplnit veškeré vodorovné značení či instalovat portály, na nichž bude osazeno proměnné dopravní značení," upřesnila ČTK.

Zabezpečování úseku vyšlo termínově na přelom srpna a září. ŘSD původně zvažovalo termín 31. srpna až 3. září; nakonec ho o několik dní posunulo kvůli zvýšené dopravní zátěži na konci prázdnin. "V sobotu bude úsek opět zprovozněn v polovičním profilu. Do 22. října budou pokračovat další práce," dodala mluvčí.

Říjnové otevření části dálnice bude mít oproti původním plánům ŘSD zpoždění o čtyři měsíce. Úplně prvotní termín, začátek prázdnin, se nestihl kvůli počasí v zimě a na jaře - zdržely se hlavně práce na izolacích mostů, uvedl již dříve médiím vládní zmocněnec František Kopecký. Kvůli nepříznivému počasí nestihlo ŘSD ani termín v polovině srpna.

Mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi tak řidiči jezdili po polovině dálnice obousměrně se sníženou rychlostí a bez dálniční známky. Mimo provoz jsou zatím i dva dálniční sjezdy u Mankovic a Studénky.

I přes tato dopravní omezení je severomoravská část dálnice D1 od loňského listopadu sjízdná od Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji až po Bohumín na Karvinsku. Po dálnici je tak možné dojet z Ostravy, kolem níž vede už od prosince 2007, až do Prahy.

Poslední chybějící část z Bohumína k česko-polské hranici se kvůli nedostatku peněz dostaví s dvouletým zpožděním v roce 2012. Za celou severomoravskou část dálnice D1, která bude dlouhá 80 kilometrů, stát zaplatí téměř 60 miliard Kč. Na bývalé D47 byly od prosince 2007 postupně zprovozněny úseky z Ostravy do Bohumína, z Bílovce do Ostravy a z Lipníku nad Bečvou do Bělotína (Olomoucký kraj).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK