Spotřeba plynu ve 2. čtvrtletí vzrostla o 31 procent

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Spotřeba plynu ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 31 procent na 1,4 miliardy krychlových metrů. Na setkání s novináři o tom dnes informoval prezident České plynárenské unie (ČPU) Oldřich Petržilka. V dubnu vzrostla spotřeba meziročně o téměř 50 procent, v květnu o 34,5 procenta a v červnu o 3,6 procenta. Změnu dodavatele plynu od ledna do července zaznamenal regulátor celkem u 25.350 odběrných míst, což je o 81 procent více než za stejné období v minulém roce.

Podle Petržilky souvisí růst spotřeby plynu kromě nižších průměrných teplot zejména s růstem průmyslové výroby. "Existují tu ovšem dva protichůdné trendy, oživení průmyslové výroby a racionalizace spotřeby ve všech sektorech odběru," uvedl Petržilka.

Celkově bude podle prezidenta ČPU spotřeba zemního plynu v ČR víceméně stagnovat. "Vzhledem ke státem podporovaným zateplovacím programům i stále účinnějším plynovým spotřebičům se roční spotřeba plynu během posledních let ustálila na hodnotě osm až devět miliard m3. Výraznější zvýšení spotřeby očekáváme pouze v souvislosti s výstavbou paroplynových elektráren," dodal Petržilka.

V současné době je podle ČPU v Česku připravováno asi sedm projektů plynových elektráren v různém stupni rozpracovanosti o celkovém výkonu 1820 megawatt, což je téměř stejný výkon, jaký má jaderná elektrárna Temelín. "Už během roku 2013 se má dodávat zemní plyn do paroplynové elektrárny, kterou staví skupina ČEZ v severočeských Počeradech," podotkl Petržilka. Další růst spotřeby by mohl v budoucnu přinést přechod tepláren na plyn místo uhlí, jehož těžbu omezují územní limity, dodal Petržilka.

Podle manažerky ČPU Markéty Schauhuberové roste letos také prodej stlačeného plynu pro dopravu (CNG), jehož prodej loni činil v ČR 8,1 milionu m3, což byl meziroční růst o 20 procent. "V letošním roce očekáváme podobný nárůst, protože od začátku roku přibylo dalších 440 CNG vozidel," uvedla Schauhuberová.

Tuzemský trh s plynem v letošním roce charakterizuje také vysoký počet změn dodavatele plynu. Během prvních sedmi letošních měsíců změnilo dodavatele 25.350 odběratelů, loni za stejné období to bylo 14.009 změn. Jen v červenci změnilo dodavatele plynu 6297 domácností. "Chápeme to jako důkaz liberalizace trhu a rozvoj konkurence," dodal Petržilka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK