Pětileté státní dluhopisy se těší silné poptávce

01.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 1.září (Reuters) - Poptávka po pětiletých státních dluhopisech ve středu více než dvojnásobně převýšila nabídku, a výnos klesl na čerstvé...

...minimum s tím, jak se trhy chystají na nižší než očekávaný objem emisí v posledním letošním kvartálu.

Ministerstvo financí prodalo v prvním, konkurenčním kole celý plánovaný objem 5,95 miliardy korun obligací s kuponem 3,40 procenta <CZ1002737=>. <CNB08>.

Poptávka dosáhla 14,88 miliardy korun, mírně nad úroveň z poslední aukce tohoto dluhopisu 14.července, zatímco výnos se snížil na historické dno 2,592 procenta z 3,001 procenta.

Ministerstvo dá do druhého, nekonkurenčního kola obligace za dalších 1,05 miliardy korun. [ID:nPRA005212]

Aukce proběhla poté, co ministerstvo zveřejnilo emisní kalendář pro poslední letošní kvartál, podle nějž resort plánuje na domácím trhu prodat dluhopisy v objemu 30 miliard korun a státní pokladniční poukázky za 25 miliard. [ID:nMUL131997]

Kalendář potvrzuje očekávání, že objem emisí nebude tak vysoký, jak se část trhu domnívala, a analytici uvedli, že naznačuje prostor pro emisi euroobligací ještě v tomto roce.

Dealeři uvedli, že místní nabídku by měl trh lehce vstřebat.

"Poptávka byla vysoká nejen dnes, ale dokonce i v posledních několika aukcích, a pravděpodobně bude pokračovat," řekl dealer s dluhopisy. "Emise může trh snadno upsat."

Výnos pětiletého dluhopisu ve středu po aukci klesl na sekundárním trhu až o 10 bazických bodů a ve 13:36 oslaboval na 2,611 procenta.

(Reportér: Jason Hovet; Editoval: Robert Müller)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK