Slovensko zhoršilo odhad veřejného schodku na 7,8 pct HDP

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. září (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí zhoršilo odhad schodku veřejných financí na letošní rok. Ten má nově činit 7,8 procenta hrubého domácího produktu, v červnu úřad uváděl, že schodek dosáhne 6,98 procenta HDP. Původně přitom vláda na letošní rok naplánovala deficit ve výši 5,5 procenta HDP. Vyplývá to z materiálu, které dnes zveřejnilo ministerstvo.

"Část překročení deficitu je způsobena objektivně těžko předvídatelnými skutečnostmi. Významná část nenaplnění rozpočtu je však způsobená i špatnou přípravou rozpočtu na rok 2010," uvedl úřad.

Předchozí vláda například očekávala vyrovnané hospodaření samospráv. Těm však v letošním roce výrazně klesly příjmy. Města a obce navíc čekají komunální volby.

Úřad také kritizuje předchozí vedení ministerstva za údajné "triky" při přípravě rozpočtu. "Vláda například zapomněla v rozpočtu počítat s tím, že v roce 2010 se budou čerpat zdroje přenesené z roku 2009. Při tvorbě rozpočtu přitom bylo zřejmé, že toto čerpání výrazně zvýší deficit. Podle dnešních předpokladů to bude až 394 milionů eur (9,7 miliardy Kč)," píše se v materiálu.

Do veřejného rozpočtu nebyly údajně započítané ani půjčky železničním společnostem, které ovládá stát. Kabinet také podle ministerstva nevyčlenil dostatek peněz na zvýšení rodičovských příspěvků.

Bilance se zhorší i kvůli odstraňování důsledků záplav, které letos postihly několik regionů Slovenska. Ministerstvo zatím předpokládá, že letošní deficit se kvůli povodním zvýší o 100 milionů eur. Celkové škody však bude možné vyčíslit až koncem roku.

Středopravá koalice, která nastoupila po červnových volbách, chce do roku 2013 stlačit veřejný schodek pod tři procenta výkonu ekonomiky. Vládní strany v současnosti jednají o balíku opatření, který by měl přispět k ozdravení veřejných financí. Uspořit chtějí na státní spotřebě, příjmy z rozpočtu zas mají stoupnout díky změnám daňového a odvodového systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK