MF a MŽP zpracují studii o ekologické zakázce včetně ceny

01.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek a ministr životního prostředí Pavel Drobil do konce září předloží vládě zprávu o zakázce na odstranění všech starých ekologických škod. Součástí dokumentu by měla být i inventura cenového odhadu celé zakázky, uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas. Záměrem je podle něj stanovit reálnou cenu, na základě které bude vypracována studie hodnotící výhodnost celé zakázky.

"Čísla, která zaznívají okolo zakázky vznikají součtem cen za současné ekologické zakázky a jsou tam započítány i uskutečněné sanace. Neexistuje žádný reálný odhad ceny. Ministerstvo financí odhaduje cenu kolem 90 miliard korun, ministerstvo životního prostředí kolem 30 miliard korun," uvedl premiér. Ministerstvo financí pro urychlení odstranění škod vypsalo v prosinci 2008 velkou veřejnou zakázku na jejich likvidaci. Dosud odhady hovořily o tom, že zakázka může mít hodnotu až 115 miliard korun.

Kroky vlády vyplynuly z dnešního projednání kontrolního závěru Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) k ekologickým závazkům státu a k odstranění ekologických škod. NKÚ přitom poukázal, že nebyla posuzována ekonomická výhodnost tendru na základě odborného odhadu nákladů na odstranění starých ekologických zátěží a ani nebyla vyčíslena hodnota rizik ovlivňujících výhodnost jednotlivých variant.

K úhradě nákladů na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací se zavázal stát ve smlouvách s nabyvateli privatizovaného majetku. Ty uzavíral Fond národního majetku ČR se souhlasem vlády od roku 1991.

NKÚ rovněž poukázal na to, že ČR nemá zajištěn dostatečné zdroje financování vysokých závazků vyplývajících z ekologických smluv. Podle ministerstva financí ale NKÚ v kontrolním závěru neuvádí žádná zjištění, která by bylo možno hodnotit jako závažné systémové či metodické nedostatky při odstraňování starých ekologických škod.

Podle NKÚ výše garancí, ke kterým se stát v ekologických smlouvách zavázal, nevyjadřuje reálnou potřebu finančních prostředků na odstranění starých ekologických zátěží. "U těchto smluv se nepodařilo upravit finanční závazek státu, garanci, na úroveň reálných nákladů na odstranění zátěží. Kromě tří ekologických smluv je garance nadále vztažena k hodnotě privatizovaného majetku," uvedl NKÚ.

Zjištěné dílčí nedostatky jsou podle MF důsledkem historického nastavení způsobu odstraňování starých ekologických škod, který nelze jednostranně měnit ve prospěch státu. "Postup MF při realizaci odstraňování starých ekologických zátěží je dostatečně regulován zákonem o veřejných zakázkách a koncesním zákonem. Charakter zjištění NKÚ v kontrolované oblasti nevyžaduje přijetí nových opatření," uvedlo MF.

Do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku se přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo financí v prvním kole tři z nich vyřadilo. Ve hře tak zůstaly firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services, nabídky mohou podávat do 7. prosince. Vyloučení zájemci se odvolali k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ten už jednou vyloučení z tendru zrušil u konsorcia v čele s firmou PPF Advisory a v současnosti znovu rozhoduje o opětovném vyloučení konsorcia ze soutěže.

Vláda se dnes rovněž zabývala zprávou NKÚ k nehospodárnému nakládání Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se státním majetkem. Kontroloři našli chyby v účetnictví, v oceňování majetku i v hospodaření s pohledávkami. Podle MF již byla k odstranění zjištěných nedostatků přijata ze strany ÚZSVM odpovídající nápravná opatření.

Chyby našli kontroloři v hospodaření státu s nemovitostmi, v jejich evidenci či oceňování, a také při pronajímání, převodech nebo prodeji. V některých případech úředníci snížili příjmy státu tím, že nezvýšili nájemné, i když podle zákona nebo podle dohody s nájemci mohli.

Pochybení ovšem podle NKÚ vznikla často kvůli nejasné právní úpravě a nejednotné metodice, a v některých případech ani nelze říci, jaký postup je správný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK