Maďarsko může potřebovat MMF, pokud trhy zatrpknou -cen.banka (OPAK.)

02.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ, 1.září (Reuters) - Maďarsko ještě může potřebovat finanční záchranou síť Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie, pokud se...

...zhorší globální sentiment investorů, což není "zcela nepravděpodobné", uvedla ve středu maďarská centrální banka.

Posilování švýcarského franku vůči forintu <CHFHUF=> představuje riziko pro vyhlídky růstu Maďarska vzhledem k jeho negativnímu dopadu na domácí poptávku a úvěry, uvedl dále mluvčí banky András Simon v odpovědích na dotazy zaslané Reuters.

Banka také uvedla, že její zátěžový scénář - zveřejněný v její dubnové zprávě o finanční stabilitě, která vycházela z předpokládaného kurzu 215 forintů za frank - se téměř naplnil.

"Už jsme téměř na této nepříznivé cestě. V důsledku toho by na základě našich výpočtů mohly některé banky čelit potřebě navýšení kapitálu, ale stále v omezeném rozsahu (do 40 až 50 miliard forintů, tedy 140 až 180 milionů eur)," uvedla banka.

Forint si v úterý zapsal historické minimum 223,15 za švýcarský frank, než se ve středu zotavil na 219,26 <EURHUF=>.

S ohledem na úrokové sazby banka potvrdila svůj dřívější postoj, když uvedla: "Pokud převáží inflační rizika nebo se trvalým způsobem zhorší rizikové hodnocení země, může se zvýšení hlavní sazby stát nezbytným."

(Reportérka: Krisztina Than; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK