Evropské burzy výš díky podnikům veřejných služeb

06.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 6.září (Reuters) - Evropské burzy v pondělí mírně posilovaly pod vedením podniků veřejných služeb poté, co německá vláda prodloužila...

...životnost jaderných elektráren. Růst trhu však brzdil slabý farmaceutický sektor, kde akcie GlaxoSmithKline <GSK.L> klesaly v obavách ohledně léku Avandia.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 15:15 přidával 0,2 procenta na 1065,6 bodu. Zobchodované objemy akcií však byly velmi nízké kvůli svátku ve Spojených státech - činily zhruba 18 procent denního průměru za posledních 90 dní.

Sentiment zůstával všeobecně pozitivní poté, co akciové trhy v pátek podpořila zpráva, že američtí zaměstnavatelé v srpnu zrušili mnohem méně pracovních míst, než se čekalo, zatímco soukromý sektor jich vytvořil nečekaně mnoho.

Mezi nejsilnější tituly v pondělí patřily podniky veřejných služeb. Akcie německých společností E.ON <EONGn.DE> a RWE <RWEG.DE> rostly shodně o 2,6 procenta poté, co se kabinet kancléřky Angely Merkelové dohodl na prodloužení životnosti 17 jaderných elektráren v zemi v průměru o 12 let. [ID:nLDE6851BU]

Akcie francouzské Veolia Environnement <VIE.PA>, největší vodárenské skupiny na světě, posilovaly o 2,7 procenta, když jí Citigroup zvedla investiční doporučení na kupovat z prodávat.

Akcie Commerzbank <CBKG.DE> a Deutsche Bank <DBKGn.DE> přidávaly 0,9 procenta, respektive 0,5 procenta, přestože Německá bankovní asociace uvedla, že 10 největších německých bank může podle nových bankovních pravidel Basel III potřebovat dodatečný kapitál v objemu 105 miliard eur. [ID:nLDE6850Q9]

"Zátěžové testy bank nevypadaly dost tvrdě a pro banky by stále bylo rozumné navýšit kapitál, myslím, že trh to začíná akceptovat," řekl Colin McLean ze společnosti pro správu fondů SVM v Edinburghu.

GlaxoSmithKline oslabovala o 1,5 procenta po výzvě britského regulátora, aby stáhla z prodeje přípravek proti cukrovce Avandia kvůli možným srdečním rizikům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK