Růst HDP v Evropě a USA zůstane podle hlavního ekonoma MMF slabý

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. září (ČTK) - Hospodářský růst v Evropě a Spojených státech pravděpodobně zůstane slabý navzdory nedávným příznivým údajům z Evropy, zejména z Německa. Uvedl to podle agentury Reuters hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Olivier Blanchard v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro.

Zpomalení americké ekonomiky bude mít podle Blancharda v krátkém období automaticky vliv na hospodářský růst v Asii. Ve středně dlouhém období by však vliv vyspělých ekonomik na rozvíjející se země mohl polevit vzhledem k rostoucí domácí poptávce v Asii i Latinské Americe.

"Pokud americká ekonomika zpomalí, bude to mít automaticky vliv na Asii. Nebude sice obrovský, nicméně bude významný," řekl Blanchard. Upozornil rovněž, že vlády členských zemí eurozóny by měly připravit důvěryhodné plány ke snížení rozpočtových deficitů, aby uklidnily finanční trhy.

Statistický úřad Eurostat minulý týden zvýšil odhad meziročního růstu ekonomiky Evropské unie i eurozóny ve druhém čtvrtletí. HDP rostl v obou případech o 1,9 procenta, původní odhad byl 1,7 procenta.

Americké ministerstvo obchodu koncem minulého měsíce opravilo tempo růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí na 1,6 procenta z původně ohlášených 2,4 procenta.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK